10 Ocak 2015 Cumartesi

Bel Fıtığında Ameliyatsız ve Ameliyatlı Tedaviler

 Bel fıtığında tedaviler

Bel fıtığı nüfusun büyük kesiminde görülebilen bacaklarda veya ayaklarda karıncalanma ya da uyuşma hissi, kaslarda güçsüzlük, boyun kaslarında spazm, omuz, kol, parmak bölgelerinde yayılan şekilde hissedilen ağrı gibi belirtilerle kendini gösteren bir durumdur. Erkeklerde görülme olasılığı ve 35-55 yaşları arasında yaşanma ihtimali daha yüksektir. Erkeklerde bel fıtığı daha çok görülmektedir. Obez veya aşırı kilolu kişiler, çok hareketsiz ve sürekli oturan kişiler yüksek risk grubunda yer alırlar. Omurların arasında yer alan ve yastık görevi yapan diskler zamana bağlı olarak aşınır ve yanlış bir şekilde ağır bir yük kaldırma gibi bir hareketten sonra diskin içindeki yumuşak kısım diskin içinden çıkarak dışarı uzanır.
Bu çıkan kısım sinirlere baskı uygulayarak veya onları tahriş ederek hastada sorunlara yol açar. Bel fıtığında birçok tedavi yöntemi vardır ancak çok sayıda vakada durum kendiliğinden iyileşir. Bunun için dinlenmek ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri etkili olur. Belirtilerin iyileşmesi için 4-6 hafta beklenilebilir.

Ağrı zorlamaya devam ediyorsa ve kişinin günlük hayatını etkiliyorsa doktora danışarak kas gevşetici ilaçlar veya ağrı kesiciler alabilirsiniz. Sonraki aşamada ise vücudun merkez bölgesini güçlendirecek, kişinin daha esnek olmasını sağlayacak bel fıtığı egzersizleri ve fizik tedavi yöntemleri uygulanabilir. Bu konuda profesyonel yardım alındığında daha iyi sonuçlar görüldüğü bilimsel araştırmalarla desteklenmiştir. En yüksek miktarda faydalanmak için egzersizleri düzenli yapın ve tedavi seanslarını kaçırmayın.Bel fıtığı tedavisi için yapılan tetkikler erkeklere ve bayanlara göre değişim ve değişkenlikler göstermektedir.

Epiduralsteroidenjeksiyonlarıda hastayı rahatlatmak için bir tercihtir. Kortikosteroid ilaçlar bele enjeksiyon şeklinde uygular, ağrı ve şişme azalır. Genellikle bu uygulama ameliyata karar verilmiş hastaların geçici rahatlaması için yapılır. Bel fıtığı yaşayanların %10’u ameliyat ile tedavi edilir. Dinlenmek ve egzersiz faydalı olmazsa ameliyat söz konusu olur.  Dinlemek ve egzersiz yapmak bazı haslatar için güzel bir çözüm olmuştur. Ama bazıları içinse hiçbir çözüm üretmektedirler. Çünkü bu tür egzersizler ve dinlenmeyle hatta ilaç kullanmak ile de uzun süre de geçmeyen bel fıtıkları ameliyata ihtiyaç duymaktadır. Ancak ameliyat buna çare olabilmektedir. Ameliyat ile bunun önüne geçebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder